Siilit

Ruokinta

Suomen pitkä talvi koettelee siiliä. Siiliä voi auttaa selviytymään talvesta ruokkimalla sitä syksyllä. Noin 800 gramman painoinen siili todennäköisesti selviää talvesta. Siiliä ei kuitenkaan kannata ruveta punnitsemaan, riittää että silmämääräisesti arvioi siilin. Jos se näyttää olevan hoikassa kunnossa, mutta vaikuttaa muuten terveeltä, siiliä voi koettaa auttaa tarjoamalla sille ruokaa. Jos siili ei vaikuta terveeltä, tulee ottaa yhteytttä esimerkiksi alueen eläinsuojeluvalvojaan.

Kaikkein parhaiten siilille soveltuvat koiran- ja kissanmärkäruuat. Kuivaruuat on ensin turvotettava hyvin liottamalla niitä vedessä. Siilille voi myös tarjota kypsentämätöntä ja suolatonta kalaa tai lihaa. Myös pieneksi rouhittuja (maustamattomia) maapähkinöitä voi kokeilla. Maapähkinät tulee rouhia, ettei siili tukehdu. Siilit ovat laktoosi-intolerantteja, ja siksi kaikki niille tarjottavat maitotuotteet on ehdottomasti oltava laktoosittomia. Siilin lihottamiseen sopii myös ruokaöljyyn sekoitettu raaka kananmunan keltuainen.

Talvipesä

Siiliä voi myös auttaa nikkaroimalla sille talvipesän. Siilikiikarissa.fi –sivustolla on paljon ohjeita erilaisten talvipesien tekoon. Sivuston kautta voi myös tilata valmiita talvipesiä: http://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen

Siilille ei saa koskaan antaa kissan- tai koiran kuivamuonaa liottamatta sitä ensin hyvin.